
Експорт української пшениці в поточному сезоні перевищив 6 млн т – AgroNews
30.10.2025
«Метінвест» посилив ефективність ГЗК завдяки фінансовій трансформації – AgroNews
30.10.2025
Нові наукові дані свідчать, що регулярне вживання кави або чаю може значно зменшити ймовірність розвитку хвороби Паркінсона — одного з найпоширеніших неврологічних захворювань у світі, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Дослідники встановили, що кофеїн, який міститься в цих напоях, здатен зменшувати оксидативний стрес — процес, що спричиняє ушкодження клітин мозку та запальні реакції. Саме це, на думку науковців, може пояснювати захисний ефект кави та чаю для нервової системи.
Хвороба Паркінсона характеризується тремором, скутості м’язів, проблемами з координацією рухів та виникає через поступове руйнування нейронів у ділянці мозку, що відповідає за контроль рухів.
Професор медицини Сінгапурської медичної школи Duke-NUS Енг-Кін Тан пояснив, що результати досліджень у різних частинах світу — від США до Азії — демонструють стабільний зв’язок між уживанням кави та зниженням ризику розвитку Паркінсона.
«Ризик захворіти може знизитися приблизно на 25–30%, якщо регулярно вживати по 2–3 чашки кави або чаю щодня протягом десяти років», — зазначив учений.
У 2010 році масштабний метааналіз 26 наукових робіт підтвердив, що високий рівень споживання кофеїну пов’язаний із нижчою імовірністю розвитку Паркінсона. Аналогічний ефект спостерігається не лише при споживанні кави, а й чаю, а також напоїв, що містять кофеїн — як-от кола чи шоколад.
Водночас, як з’ясували науковці, такого ефекту немає при вживанні кави без кофеїну. У 2023 році команда професора Тана довела, що навіть люди, які мають генетичну схильність до Паркінсона, можуть зменшити ризик хвороби, регулярно п’ючи каву або чай.
Експерти радять уникати контакту з пестицидами. Дослідження Каліфорнійського університету показало, що вплив таких речовин, як зирам, манеб і паракват, може суттєво підвищувати ризик розвитку Паркінсона у працівників сільського господарства.
Джефф Бронстайн, директор програми розладів руху при UCLA, наголосив:
«Слід мінімізувати контакт із хімікатами, особливо під час споживання овочів і фруктів, що часто містять залишки пестицидів, як-от полуниця. Незалежно від того, купуєте ви органічну чи звичайну продукцію — її обов’язково потрібно мити перед споживанням.»
Ще одна рекомендація — встановити фільтри для води. Згідно з дослідженням 2002 року, у 44% зразків ґрунтових вод у США виявили промислові розчинники, а в 38% — залишки пестицидів. Тож очищення питної води є важливою профілактичною мірою.
У підсумку, учені наголошують: прості щоденні звички — як-от чашка кави чи чаю зранку, уважність до якості води та їжі — можуть відігравати помітну роль у збереженні здоров’я мозку та запобіганні розвитку серйозних неврологічних хвороб.



