
Фітосанітарна асоціація України звинувачує Чорноморську філію ДП АМПУ у створенні корупційної схеми
05.12.2025
Додаткова угода до договору оренди землі: нюанси для агрофірм
05.12.2025
Волинська область, яка відома своєю унікальною природою та красою, має всі передумови для успішного вирощування лохини у промислових масштабах: кислі ґрунти, сприятливі кліматичні умови, а також зручне розташування біля польського кордону, що дає додаткові логістичні переваги для експорту плодів. У цьому переконалися в господарстві «Волинська ягідка», що на Волині, біля Шацька, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Нині це підприємство обробляє одну з найбільших плантацій лохини в Україні. А у своєму краї господарство стало першопрохідцем у побудові ягідного бізнесу із впровадженням інноваційних технологій.
Думка професійно вирощувати лохину з’явилася у 2015 році. Тоді у Волинській області було всього одне велике підприємство, що вирощувало лохину в промислових масштабах. Про це розповідає Володимир БОНДАР, який був одним із засновників «Волинської ягідки» — компанії, що нині активно розвивається й приносить перші плоди.
«Для того, щоб зрозуміти, як буде почувати себе рослина в умовах нашого регіону, почали з експерименту. Висадили 100 кущів різних сортів. Через деякий час побачили, що лохина почуває себе добре», – ділиться співзасновник господарства Володимир Бондар.
У 2015 році обрали ділянку площею 250 га та взяли її в оренду на 49 років. Про висаджування ягоди, тоді навіть і не йшлося. Площа потребувала розкорчовування чагарників і меліорації.
«Підготовка першої з трьох плантації зайняла понад 2 роки. Землі близько 30 років ніхто не використовував. Найбільшим викликом стало розкорчовування території. Своєї техніки на той час ми не мали. Довелося орендувати. Не працювала належним чином і знаходилась у вкрай занедбаному стані меліоративна система. Зараз ідеально рівна ділянка поділена на квадрати оновленою меліоративною системою. А по обидва боки від річки Прип’ять радують око доглянуті і охайні рядки з надзвичайно смачною і такою корисною ягодою».
Володимир Бондар, співзасновник господарства «Волинська ягідка», – кандидат економічних наук. Певний час реалізовувався як управлінець: працював економістом у державних структурах. Зараз паралельно з ягідним бізнесом викладає дисципліну «Лісова справа» в Луцькому національному технічному університеті.
Як вже згадувалося раніше, поле поділене на три частини. Перших 60 га засадили восени 2018 року, 56 га – наступного року. Останні 40 га висадили 2021 року. Засновники господарства одразу націлилися на вирощування різних за термінами достигання сортів – від ранніх до пізніх. Що запобігає одночасному достиганню великих об’ємів ягоди, і дає можливість максимально використовувати потенціал даної культури.
Починається сезон із Дюка, а закінчується Еліотом. Також вирощуємо сорти: Рєка, Торо, Блюголд, Нельсон.
«Як показує практика, останнім часом через погодні умови зміщуються періоди достигання різних сортів, ранні й середні часто збігаються. Ми можемо конкурувати на ринку з пізніми сортами. А от із ранніми – важче. Нам не вистачає 2–3 тижні, щоб наздогнати Закарпаття, де тепліше, і там ягоди починають достигати раніше. З ранніми сортами ми виходимо на ринок тоді, коли ціна вже значно знижується».
У планах господарства – засадити ще 100 га новими сортами лохини.
У господарстві «Волинська ягідка» впевнені, що в ягоді віддзеркалена насамперед якість поливної води. На плантаціях облаштовані два водонакопичувальні басейни. Мають дозвіл на спецводокористування, використовують воду із Прип’яті, та свердловин неглибокого буріння. Щоправда вода в них не дуже хорошої якості. Тому, ми змушені попередньо відстоювати її у басейнах.
Також на плантації лохини встановлена найбільш економна і прогресивна на даний час система краплинного зрошення, яку змонтували фахівці добре відомої як в Україні так і далеко за її межами компанії «ПрофПолив». Як каже співзасновник господарства, це повністю автоматизована система зрошення та фертигації, яка максимально точно подає до рослин вологу й добрива, в необхідній для цього кількості, та в потрібний момент . Система дозволяє керувати, і відслідковувати всі пов’язані з цим процеси в будь який час, і з будь якої точки світу.
У господарстві «Волинська ягідка» регулярно вдосконалюють насадження.
«Ми були серед перших господарств на Волині, котрі заклали промислову плантацію лохини. Але ми не могли тоді, не маючи досвіду, передбачити, яких рішень потребуватиме бізнес через кілька років. Зараз постійно працюємо над вдосконаленнями. Крокуємо разом з часом вперед. Загалом на плантації росте 380 тис. кущів», – розповідає Володимир Бондар.
Ширина полів «Волинської ягідки» становить 300 м, а довжина – понад 2 км. З часом зрозуміли, що на повністю розлісненій ділянці утворюються протяги, які погано впливають на рослин.
Тому на третьому полі лишили смуги з дерев, які ефективно стримують вітри. А на перших двох ділянках досадили дерева з цією ж метою.
«Кожен сорт має свою індивідуальну схему обрізування. Якщо припуститися помилок у цьому важливому технологічному процесі, то не буде належного результату. Тому, працівників навчаємо,– ділиться ягідівник».
Агрономи господарства розробили схему догляду, відповідно до якої використовують засоби найкращих виробників для обробки лохини. Наприклад, для удобрення використовують засоби Yara, які, як показує досвід, дають дуже хороший результат.
Важливо правильно організувати запилення лохини, каже Володимир Бондар. Для цього в господарстві є 300 вуликів. Правда, є тут свої особливості, запилювати лохину здатні не всі породи бджіл. У планах – подальше розширення пасіки. Також купують джмелів для регуляції запилення. Адже джміль запилює і за несприятливих умов, коли бджоли не вилітають, пояснює ягідівник.
У господарстві поки що не планують вирощувати лохину за органічною технологією. За словами співзасновника бізнесу, споживачі ще не готові платити за органічний продукт. Більш адаптований до цього європейський ринок, де і платоспроможність людей вища. У якості ягоди впевнені. Господарство має всі необхідні сертифікати, які регулюють виробництво.
У господарстві нині більш системно підходять до обрізування лохини. Період обрізування триває від кінця листопада до кінця березня чи навіть початку квітня.
«Кожен рік унікальний, – ділиться співзасновник господарства. – Минулого року приморозки були і в червні, цього року морозний був весь травень. Насадження вдалося врятувати завдяки невтомній роботі працівників. В такий період нічні чергування є вкрай важливим заходом, який дозволяє зберегти значну частину врожаю. Задимлення, яке ми проводимо, не дозволяє холодним потокам повітря опускатися на плантацію, і завдавати непоправної шкоди насадженням».
В господарстві працює близько 40 постійних працівників. Для збору ягід залучають також сезонних працівників.
«Ми робимо всі умови для того, щоб людям було вигідніше працювати в Україні, ніж їхати за кордон на заробітки. Організовуємо зручний доїзд, добре оплачуємо роботу. Плануємо зробити гуртожиток для працівників», – ділиться співзасновник ягідного бізнесу.
Плоди попередньо сортують ще під час збирання. Тоді в цеху досортовують вручну. Сортувальної лінії поки що не мають. Зібрані плоди завозять у прекулер, де охолоджують їх до +2 ℃. Тоді їх поміщають у камери зберігання. Загалом у холодильнику може зберігатися 150 тонн лохини.
Період окупності бізнесу залежить від багатьох обставин, як пояснює Володимир Бондар. Зокрема, ніхто не чекав війни, яка зруйнувала багато планів. Свої нюанси додають і погодні ризики, які можуть завдати великих збитків.
«Думаю, якщо знати, як грамотно почати бізнес і як організувати процес вирощування далі, то 5 років – це той термін, за який можливо вийти в плюс. Якби ми починали бізнес із нинішнім досвідом, то уникнули б багатьох помилок. Кожна помилка – це час та мінус у швидкості розвитку господарства», – пояснює Володимир Бондар.
Минулого року «Волинська ягідка» почала експортувати лохину в Німеччину та Нідерланди. Цього року ягода поїхала в Іспанію, Румунію, Молдову. У планах – вийти на ринок країн Скандинавії. Якщо минулого року лохину експортували в кооперації з іншими фермерами, то цього року – під власною торговельною маркою.
«Ми хочемо напрацювати авторитет, щоб у перспективі збільшувати об’єми», – каже Володимир Бондар.
Лохиновий бізнес має багато шляхів розвитку. У господарстві «Волинська ягідка» планують встановити теплиці на кілька гектарів, щоб вирощувати в них ранні сорти. Щоб вивчити це питання, відвідували господарства в Польщі та інших країнах.
ؘ«Дуже важлива для розвитку ягідного бізнесу підтримка держави. Програмами підтримки ми також користувалися, і це був серйозний поштовх до розвитку нашої справи», – ділиться Володимир Бондар.
Для власних потреб у господарстві переробляють частину некондиційних плодів: роблять джеми. Почали розробку оригінальної крафтової наливки з лохини.
«Волинська ягідка» – це не тільки плантації лохини. Це ще й відпочинкова зона, яку розвивають для туристичного напрямку бізнесу в майбутньому. На даний момент, маємо зони для відпочинку. Де, в спекотний літній день можна перепочити і заховатися від палючого сонця. Будується унікальний будинок бджоляра, тощо.
«Нам є куди рости! Головне – не втрачати оптимізму та натхнення, любити те чим ти займаєшся, і працювати на результат», – підсумовує співзасновник ягідного бізнесу.
Перегляди: 55




