
найбільша презентація інновацій – AgroNews
13.11.2025
ФАО відкрила в Україні центр зберігання національної колекції насіння – AgroNews
13.11.2025

Працівники фермерського угіддя «Полісся» у селі Очеретянка на Житомирщині не можуть завершити збирання сої через дощі та високий рівень вологості. Станом на 11 листопада 2025 року зібрали близько половини врожаю. Синоптики прогнозують тимчасове покращення погоди, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Виконувач обов’язків директора фермерського угіддя «Полісся» Олексій Ясененко розповів, що через дощі та високий рівень вологості комбайн не може заїхати в поле. За його словами, через це ускладнюється зберігання та продаж сої.
«Цього року погодні умови не дають змоги нам зібрати врожай. Надмірна вологість і дощі заважають техніці доїхати до поля. Уже з’являються міцелій і гриби, і якщо дощі триватимуть, буде хаос», — сказав Олексій Ясененко.
За словами комірниці сільськогосподарського товариства «Полісся» Катерини Ковальчук, вона хвилюється, як зберігатиметься соя цього року.
«Цього року переживаю, як ми помолотимо сою, як вона буде зберігатися і чи зможемо її продати після цих дощів», — говорить Катерина Ковальчук.
Синоптикиня Житомирського обласного центру з гідрометеорології Ганна Матяш розповіла, що 13 листопада до України прийде антициклон, і протягом кількох днів опадів не прогнозують.
«Випала майже місячна норма опадів, спостерігається активна циклонічна діяльність. На територію Житомирщини надходить тепле й вологе атлантичне повітря, тому тривають дощі. Найближчими днями можливе припинення опадів на два-три дні, а потім вони знову відновляться. Проте ми не очікуємо значних опадів — це будуть невеликі дощі», — сказала Ганна Матяш.
Зі слів Ганни Матяш, рівень вологості залишатиметься високим.
«Через хмарність буде лише кілька днів із невеликими проясненнями. Переважатиме хмарна погода, також зберігається ймовірність туманів», — зазначила Ганна Матяш.
Кандидат сільськогосподарських наук, завідувач кафедри ґрунтознавства та землеробства Поліського національного університету Сергій Журавель розповів, що проблеми зі збором сої цього року спричинені не лише погодними умовами.
«У більшості випадків акцентують на волозі та подібному, але причиною стали інші фактори. Посів відбувався за дуже складних умов, зокрема через зниження температурного режиму», — пояснив науковець.
За словами Сергія Журавля, через те, що під час посіву сої температура повітря була нижче 10 градусів за Цельсієм, культура росла повільніше і її довелося збирати пізніше.
«Це вплине на низку показників. Крім того, така продукція буде погано зберігатися. Якщо насіння проросло в кошику або в стручку, його можна використовувати для годівлі тварин, якщо там не розвинулися грибні або гнильні захворювання. Рік для сільського господарства складний, і до цього треба готуватися», — розказав Сергій Журавель.
Науковець розповів, що для вирішення проблеми варто садити культури, які можна висівати і весною, і восени, оскільки вони краще адаптуються до змін клімату. Також рекомендує експериментувати з іншими культурами.
«Потрібно переглянути навіть ті культури, які колись були типовими, але зараз їх важко вирощувати. Наприклад, нут займає третє місце у світі за популярністю, а в Україні це нішева культура», — сказав Сергій Журавель.




