
Через низькі ціни в ЄС Україна втратила частину експорту вершкового масла та морозива
14.11.2025
У листопаді фіксується збільшення навантаження зернових на мережі Укрзалізниці
14.11.2025
У місті Новоукраїнка Кіровоградської області готують їжу, яку можна скидати військовим з дронів. На фронт відправляють борщ, голубці, фарширований перець. Готують і пакують їжу учасниці організації «Волонтерський альянс». Нині за день виготовляють 80 реторт-пакетів, планують — 200. Про це розповіла співзасновниця організації Світлана Ратушна, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
З початку повномасштабної війни вона разом з чоловіком починали свою роботу у пекарні.
«Ми пекли випічку – пампушки з часником, хліб, булочки і все це продавали на місцевому ринку. На виручені гроші закривали потреби в генераторах, автомобілях та дронах».
Нині з учасницями організації освоюють новий напрямок — готують їжу і пакують у реторт-пакети. Вони призначені для герметичного пакування та стерилізації продуктів. Це дозволяє військовим зберігати їжу тривалий час без холодильника, розповіла співзасновниця організації Світлана Карбан.
«З чотиривідерної каструлі в нас виходить 80 реторт-пакетів. Один розрахований на 500 грамів, але ми стараємося туди покласти трішки більше для того, щоб не один хлопчина наївся, а двоє-троє. Тому виходить до 600 грамів».
Обладнання на 45 тисяч гривень для приготування і пакування їжі отримали завдяки участі в проєкті Новоукраїнської міськради «Влада і громада разом». Зі слів Світлани Ратушної, готувати можуть й під час відключення електрики. М’ясо та овочі приносять жителі Новоукраїнки та фермери з навколишніх громад.

«Нам придбали електричний компресор, який працює навіть за умов, коли немає електрики. Ми віддаємо перевагу тим хлопцям, у яких немає підвезення харчів. Це бійці, які перебувають в окопах і отримують їжу з дронів. Реторт-пакети — надміцні. Ми максимально витискаємо повітря, запаюємо електричним запаювальником і все складаємо в автоклав. При відповідних температурах кожна страва проходить стерилізацію, бактерії гинуть. Така їжа може зберігатися дуже довго, це як аналог звичайно скляної банки».
Їжа у таких пакетах може зберігатися від року до двох без холодильника. Вона проходить стерилізацію під високим тиском і температурою. Упаковка герметична, це запобігає доступу кисню та бактерій і продукти у них довготривалого зберігання. За умови дотримання вимог приготування і фасування, пояснила головна санітарна лікарка області Надія Оперчук.
«Ті люди, які пакують харчову продукцію, повинні дотримуватись гігієни рук, зокрема, працювати у рукавичках. Також треба дотримуватись санітарних правил щодо поверхонь, на яких є продукти, столів, обладнання, інвентаря, аби разом з їжою не занести туди мікроорганізми».
Військовий Олексій воює на Херсонському напрямку. Розповів, що його бригада отримує реторт-пакети від волонтерок з Новоукраїнки.
«Їжа смачна, як домашня. Пакети міцні, при скиданні з дронів не розбиваються. Ми розігріваємо цю їжу. Довго не зберігаємо, бо хочеться поїсти домашнього».
За словами Світлани Ратушної, нині виготовляють за день 80 пакетів їжі. З липня, відколи цим займаються, відправили військовим їх три тисячі. Зібрали з місцевими жителями та земляками з-за кордону майже 20 тисяч гривень на другий автоклав для стерилізації й консервування продуктів. До кінця цього тижня планують його купити й тоді за день виготовлятимуть 200 реторт-пакетів.
Перегляди: 25




