
Стало відомо, де в Україні можна легально заготовляти дрова для опалення – AgroNews
31.10.2025
поради від експертів Мінагрополітики – AgroNews
31.10.2025В Україні, і зокрема на Кіровоградщині, зафіксовано значне зменшення поголів’я свиней цього року. У вересні налічувалося лише 4,8 мільйона тварин, що на 240 тисяч менше порівняно з минулим роком. Ця тенденція суттєво вплинула на обсяг імпорту, який у вересні в 15 разів перевищив найвищі щомісячні показники останніх чотирьох років, що свідчить про глибокий дефіцит свинини на внутрішньому ринку.
Слідкуйте за новинами аграрного сектору також у Viber та Telegram.
Аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Максим Гопка повідомив, що у вересні в Україну імпортували шість тисяч тонн свинини, що є значним стрибком порівняно з 4600 тоннами у серпні. Постійне зростання щомісячних обсягів імпорту обумовлене браком живця на внутрішньому ринку, тобто тривалим зменшенням поголів’я свиней з початку року. Це спонукало до активного пошуку альтернативних джерел постачання, якими стали країни Європейського Союзу, що пропонували конкурентні ціни.
«Обсяги щомісячні зростають. Причина – брак живця на внутрішньому ринку, тобто зменшення поголів’я з початку року. Це спричинило пошук нового альтернативного джерела постачання. Ним виявились країни Європейського Союзу, наближені до нас. Ціна в той період часу, коли збільшили поставки, була меншою, ніж на внутрішньому ринку».
Цей місячний обсяг імпорту у вересні вражає, перевищивши попередні пікові показники в 15 разів. За словами аналітика, такі обсяги імпорту у 100-400 тонн на місяць були характерними для 2023-2024 років, а подібний різкий стрибок спостерігався востаннє лише в середині 2022 року.
На Кіровоградщині, хоча кількість господарств, що займаються свинарством, не змінилася (близько сотні), проте загальне поголів’я свиней продовжує скорочуватися. Керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова зазначила, що нині в області утримують 187 тисяч свиней, і з початку цього року ця кількість зменшилася на десять тисяч. Щорічно виробництво свинини в області становить до 60 тисяч тонн, проте цьогорічний показник – 59 тисяч тонн, що підтверджує тенденцію до скорочення. Потреби споживачів покриваються за рахунок торговельних мереж та ринків.
«Нині в області утримують 187 тисяч свиней. Щороку ця кількість скорочується, і з початку цього року вона скоротилась на десять тисяч».
Фермерське господарство із села Рівне Новоукраїнського району, яке займається свинарством вже пів століття, наразі утримує 5,5 тисяч свиней. Керівник Микола Макодзеба розповів, що для досягнення ваги у 150 кілограмів порося повинно вирощуватися 175 днів. За його словами, вартість кормів для свиней зросла вдвічі за рік: тонна зерна зараз коштує майже десять тисяч гривень, тоді як торік у жовтні це було п’ять тисяч. Це безпосередньо впливає на рентабельність, адже для виробників органічної продукції, таких як Агрофірма П’ятихатська, що виробляють пшеницю, ячмінь, кукурудзу та соняшник, зростання цін на зернові культури є важливим фактором в економіці аграрного ринку.
«Зараз так: на кілограм живої ваги ми витрачаємо до 80 гривень або й більше. А ще лікування й годування. Отримуємо невеликий такий зазор, щоб мати якийсь прибуток».
Подорожчання кормової бази вплинуло на закупівельні ціни. Торік свиней продавали по 50 гривень за кілограм, нині – по 90. Проте останні два тижні спостерігається зниження закупівельних цін, що фермер пов’язує зі збільшенням імпорту свинини.
На кропивницькому ринку продавчиня Марина Високіх підтверджує, що кілограм гуляшу коштує 190 гривень, а найдорожча частина, ошийок – 350 гривень за кілограм. Також вона відзначає дефіцит сала, вартість якого іноді перевищує ціну м’яса, що є результатом масового скорочення поголів’я через високі витрати на утримання та годування свиней.
«Кожен хоче, коли похолодало, шматочок сала домашнього гарного взяти. А його на базарі майже немає. У вихідні воно і 400 гривень коштує, а в будні – 350-380. Сало дорожче за м’ясо. Викормити свиню дуже важко, люди незадоволені – вирізають свиней. То із салом практично повирізали вже».
Підприємниця Людмила Культенко з селища Нове, яка вирощує свиней, зауважує, що утримання сальної свині вимагає, мінімум, на місяць довше годування, що призводить до додаткових витрат. Крім подорожчання кормів, на вартість свинини впливають також відключення електроенергії, які змушують використовувати генератори та нести додаткові витрати на бензин.
«Залишаються рештки – складаємо в холодильник, який споживає 24 кіловати за добу. Звичайно, вмикаємо генератор під час відключень, витрачаємось додатково ще й на бензин».
За даними Максима Гопки, з початку року ціни на свинину в Україні зросли на 34%. Дефіцит продукції на внутрішньому ринку стимулює збільшення імпорту свинини, що своєю чергою впливає на зменшення закупівельної вартості свиней через збільшення пропозиції на ринках. Аналітик прогнозує, що подальше зростання імпорту може призвести до подорожчання свинини в Україні ще на 10%. Це підкреслює нестабільність аграрного ринку та важливість підтримки місцевого виробництва.
Перегляди: 23




