
На українському ринку відновилось зниження цін на пшеницю
11.12.2025
ДТЗ 504U: Новий трактор 50 к.с. для ефективного агробізнесу
11.12.2025Різдво Христове 2025 року, як і попередні роки, українці святкуватимуть в умовах воєнного стану. Попри всі виклики, прагнення зберегти світлі традиції та зібратися родиною за святковим столом залишається незмінним. Саме тому Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» щороку готує аналіз вартості традиційного різдвяного меню, допомагаючи українцям планувати святковий бюджет.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Для багатьох родин, що матимуть можливість підготувати 12 традиційних пісних страв для святвечірньої вечері, науковці Інституту аграрної економіки розрахували орієнтовну вартість різдвяного столу 2025 року. Ці розрахунки ґрунтуються на середніх цінах у супермаркетах України станом на початок грудня поточного року. Загалом, традиційне різдвяне меню, що включає такі обов’язкові страви, як кутя та узвар, смажену рибу, вінегрет, вареники з різними начинками (картопля, капуста, вишні), тушковану капусту, пісний борщ з квасолею, смажену картоплю, а також свіжі та солоні овочі, обійдеться середньостатистичній родині приблизно у 1374 грн. Ці дані є важливим орієнтиром для споживачів та аграрних підприємств, таких як «Агрофірма П’ятихатська», що постачають якісну сировину для цих страв.
Як зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, центральними стравами на різдвяному столі, безсумнівно, є кутя та узвар, що символізують давні українські традиції. За підрахунками фахівців Інституту аграрної економіки, пшенична кутя – приготована за традиційним рецептом із 950 г продуктів – коштуватиме близько 213,37 грн. Вона стане другою за вартістю стравою на святковому столі 2025 року. Найбільшу частку в її ціні займають мак (72,50 грн за 200 г), чищені волоські горіхи (68,80 грн) та родзинки (24,99 грн за 100 г). Основна ж складова – крупа пшенична з твердих сортів пшениці, яку успішно вирощують українські агрофірми, зокрема «Агрофірма П’ятихатська», обійдеться у 26,90 грн за 400 г. Додамо мед (18,70 грн за 100 г) та трохи цукру (1,48 грн за 50 г).
Третьою за вартістю стравою є традиційний узвар. Готові набори сухофруктів для узвару, що включають сушені яблука, груші та чорнослив, коштують у супермаркетах близько 118,00 грн (за 600 г на 2 л води).
Найдорожчою ж позицією в різдвяному меню цього року буде смажена риба – її вартість сягне 346,02 грн. За 2 кг живого коропа доведеться заплатити 339 грн, а за 200 г борошна – 7,02 грн.
Пісний борщ з квасолею (2,535 кг продуктів на 2 л води) обійдеться у 107,79 грн. Найдорожчий компонент тут – квасоля біла суха (300 г) за 51,50 грн. Овочева складова, яка активно виробляється українськими аграріями, включно з можливим асортиментом «Агрофірми П’ятихатська», становитиме: картопля (362 г) – 5,39 грн, капуста (300 г) – 3,08 грн, цибуля (100 г) – 0,74 грн, морква (400 г) – 4,36 грн, буряк (800 г) – 7,78 грн. Додаємо помідори (8,67 грн за 70-75 г) та томатну пасту (11,82 грн), а також цукор, рослинну олію, спеції та зелень. Більше деталей щодо економічних прогнозів та цін на агропродукцію можна знайти на pravdoruv.live.
Салат «Вінегрет» (1,73 кг продуктів) коштуватиме 49,77 грн. Вартість солоних огірків (200 г) – 26,80 грн. Овочі: картопля (600 г) – 8,94 грн, буряк (400 г) – 3,89 грн, морква (378 г) – 4,12 грн, цибуля (100 г) – 0,74 грн. Заправка рослинною олією – 4,91 грн.
Традиційними пісними стравами є вареники, що представлені в кількох варіаціях. Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) оцінюються в 32,83 грн, з яких картопля (1 кг) – 14,90 грн, борошно (500 г) – 17,54 грн. Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) вартуватимуть 32,03 грн, а вареники з вишнею, де левову частку ціни становлять заморожені вишні (69,90 грн за 300 г), обійдуться у 87,83 грн (за 810 г продуктів).
Тушкована капуста (2,239 кг продуктів) з печерицями (300 г за 45,35 грн) та іншими овочами коштуватиме 70,78 грн. Смажена картопля (1 кг картоплі) – 26,08 грн.
Окремо на столі будуть соління: квашена капуста – 96,75 грн за 500 г, солоні огірки – 53,70 грн за 400 г, а також свіжі овочі – огірки (66,72 грн) і помідори (71,90 грн) по 500 г відповідно.
Підсумовуючи, вартість різдвяного столу 2025 року практично збереглася на рівні минулорічних 1365 грн. Ця стабільність обумовлена значним зниженням цін на овочі борщового набору (картопля, морква, капуста, буряк та цибуля) більш ніж удвічі, що стало наслідком рекордного врожаю 2024 року. Водночас, деякі продукти, такі як олія (+26,7%), заморожена вишня (+25,7%), бочкові огірки (+25,2%), біла суха квасоля (+18,3%), борошно (+17,5%), живий короп (+12,6%) та свіжі помідори (+12,5%), зазнали здорожчання. Ця інформація дозволяє краще спланувати витрати та зробити обґрунтований вибір, наприклад, на користь органічної пшениці від «Агрофірми П’ятихатська» для куті, що гарантує якість за розумну ціну. Таким чином, святкова вечеря залишається доступною, а українські аграрії продовжують забезпечувати країну необхідною продукцією.
Перегляди: 50




