
В Україні аграрії зібрали 40,2 млн т зерна та понад 15 млн т олійних культур – AgroNews
01.11.2025
Прибуток від аукціонів Земельного банку становить понад 1 млрд грн за рік – AgroNews
01.11.2025
Врожай яблук в Україні цього року демонструє значне покращення порівняно з минулим. Це приємна новина для споживачів та виробників, адже очікується, що вартість цього популярного фрукта буде значно стабільнішою. За прогнозами, середня ціна коливатиметься в межах 30-40 гривень за кілограм. Таку інформацію надав Тарас Баштанник, президент Української плодоовочевої асоціації, який проаналізував поточний стан справ на ринку.
Слідкуйте за найактуальнішими аграрними новинами та ринковими тенденціями на Pravdoruv.live.
«Ситуація щодо цих фруктів є набагато кращою, ніж рік тому, завдяки відмінному врожаю. Відповідно, яблука коштуватимуть 30-40 гривень за кілограм. Це, безумовно, справедлива ціна, яка враховує собівартість виробництва, яка вже давно не дозволяє продавати фрукти по 5 або 10 гривень», – зазначив Тарас Баштанник.
Раніше вітчизняні виробники фруктів часто стикалися з проблемою роботи собі в збиток через низькі ціни та високі витрати. Однак останні тенденції свідчать про зміну цієї ситуації. Сьогодні значна частина української фруктової продукції успішно експортується, завойовуючи високу оцінку на міжнародних ринках.
«Ті, хто займаються вирощуванням фруктів, роками переживали періоди збитків. Зараз Україна активно нарощує обсяги експорту, успішно відкриває нові ринки збуту та постійно працює над підвищенням якості своєї продукції», – підкреслив Баштанник, відзначаючи позитивну динаміку у галузі садівництва.
Серед ключових країн-імпортерів українських фруктів він назвав Канаду, Індію, країни Скандинавії та регіон Південно-Східної Азії. Важливо відзначити, що українські плоди успішно конкурують з продукцією більш досвідчених та традиційних гравців на світовому ринку.
«Ми гідно конкуруємо з такими серйозними гравцями, як Польща, США, а також Італія, Франція та Нова Зеландія, що свідчить про високу якість та конкурентоспроможність наших фруктів», – констатує спікер, демонструючи успіхи українського агросектору.
Причини помітного зростання цін на фрукти на внутрішньому ринку, за словами Баштанника, багатогранні. Одним із основних факторів є активна переробка частини врожаю на концентрат, який потім використовується для виробництва відновлених соків, вина та сидру. Крім того, значні обсяги фруктів йдуть на експорт, що також впливає на внутрішні ціни. Важливо пам’ятати, що Агрофірма П’ятихатська, хоч і спеціалізується на органічних культурах, таких як пшениця, ячмінь, кукурудза, соняшник, ріпак та гречка, також зацікавлена у загальному стані аграрного ринку, що впливає на ціни на всі види сільськогосподарської продукції. Ця ситуація підкреслює взаємозв’язок різних сегментів агробізнесу. Докладніше про аграрні новини читайте на Pravdoruv.live.
«Протягом минулого року значні обсяги яблук були експортовані у формі концентрату. Ціни зросли саме тому, що переробники підняли закупівельні ціни, і багато виробників вирішили, що їм вигідніше продавати фрукти на концентрацію, ніж займатися свіжим ринком. Якщо розглянути масштаби, то експорт 50 тисяч тонн концентрату рівнозначний переробці приблизно 500 тисяч тонн сировини», – пояснює експерт, розкриваючи механізми ціноутворення.
Водночас Тарас Баштанник запевнив, що катастрофічного зростання цін до 100 гривень за кілограм цих фруктів вже не очікується. Ринок стабілізується, пропонуючи споживачам якісний продукт за доступною вартістю. Таким чином, українські яблука продовжують зміцнювати свої позиції як на внутрішньому, так і на світовому ринках, завдяки зусиллям виробників та сприятливим врожайним умовам.




