
ФАО відкрила в Україні центр зберігання національної колекції насіння – AgroNews
13.11.2025
Два перевірені сорти картоплі підкорюють врожайністю і смаком – AgroNews
13.11.2025

Посилення попиту на м’ясо та кормові білки стимулює ринок сої. За оцінками Міжнародної Ради по Зерну (IGC), у 2025/26 МР світове споживання сої сягне рекордних 430 млн т, повідомляє Союз сприяння розвитку олійних та білкових рослин Німеччини (UFOP), пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Зростання споживання обумовлене посиленням попиту на м’ясо та, відповідно, високо протеїнові корми для тварин, особливо у галузі виробництва продовольчих продуктів Азії, яка швидко розвивається.
Попри гарні врожаї, пропозиція сої на світовому ринку залишається обмеженою, а споживання зростає швидше, ніж виробництво, що вперше за кілька років призвело до скорочення запасів.
Експерти IGC прогнозують світове виробництво сої на рівні 428 млн т, зокрема:
- у США – 116 млн т, що на 3% поступатиметься рівню попереднього сезону через несприятливу погоду та затримку збирання,
- в Бразилії – з 47 млн га (що у 4 рази перевищує площі сівби в Німеччині) зберуть рекордні 177 млн т сої, що зміцнить позиції країни як основного експортера,
- в Аргентині – виробництво скоротиться до 48,5 млн т, оскільки частина фермерів перейшла на вирощування кукурудзи та соняшника.
Глобальна торгівля соєю залишається динамічною, а її обсяг складе 187 млн т, що на 3 млн т перевищить рівень минулого року.
- Лідером з експорту залишиться Бразилія, яка відвантажить 113 млн т сої.
- Найбільшим споживачем буде Китай, який імпортує 113 млн т з Південної Америки.
- США скоротять експорт сої на 10% до 45 млн т внаслідок торгової політики влади та скорочення поставок до КНР.
За прогнозами Agrarmarkt Informations-Gesellschaft, світові кінцеві запаси сої складуть 120 млн т, що на 3,5 млн т поступатиметься показнику попереднього сезону. Найбільше запаси скоротяться у Південній Америці завдяки активному пізньосезонному експорту.
Перегляди: 1




