
мита до 33% проти Китаю та Японії – AgroNews
11.09.2025
Стало відомо, як змінилися ціни на пшеницю та кукурудзу
12.09.2025
В Україні батат стає дедалі популярнішим серед покупців, а попит перевищує пропозицію. Попит настільки високий, що урожай практично не затримується на складах. Про це розповів фермер, засновник ТМ «Бататко» Іван Павліш , повідомляє Kurkul.com.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Іван Павліш вирощує батат за органічною технологією: без використання ЗЗР, мінеральних добрив чи гліфосату. Для підживлення застосовують перегній, а кожен урожай проходить перевірку на нітрати. Нині господарство веде переговори з Organic Standard для отримання офіційної сертифікації.
«У нас батат не застоюється — ми максимально швидко весь урожай продаємо. Є дні, коли приймаємо 50–60 замовлень. Якщо помножити на 3–5 кг, виходять реально величезні партії. Тому є всі підстави для масштабування», — розповідає фермер.
За його словами, цьогоріч сезон посадки батату затягнувся, тож копку планують розпочати на початку жовтня. Саме тоді свіжий урожай з’явиться у продажу.
Фермер додає, що в Україні неможливо досягти врожайності, яку вказує, наприклад, Вікіпедія — до 40 т/га. Через особливості ґрунтів та органічний підхід вони орієнтуються на 10 т/га, з яких близько 6 т — комерційний батат. Решту використовують як саджанці або передають на корм у львівський шелтер «Домівка врятованих тварин».