
Інфляція в Україні: ціни на продукти та економічні прогнози 2025
23.10.2025
Як дізнатись про борг по земельному податку фізичній особі – AgroNews
23.10.2025
На полтавському ринку цьогоріч приймають волоські горіхи від населення дорожче, ніж торік. Це через нижчий врожай плодів. 95% горіхів вирощують у приватних домогосподарствах. Їх експортують до країн Євросоюзу та торгують ними на внутрішньому ринку. Про це розповіла доцентка кафедри товарознавства та біотехнології університету економіки та торгівлі Наталія Офіленко, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Владислав Жолонка на полтавському ринку здає на продаж волоські горіхи з власного господарства у селі Калашники Мачухівської громади. За 104 кілограми плодів вторгував майже три тисячі гривень. За словами чоловіка, цьогоріч урожай горіхів малий.
«Небагато через те, що були приморозки навесні, і горіха дуже мало. Минулого року здавали 280 кілограм . Не випилюємо, дуже старі, підтримуємо за можливості, щоб вони ще породили. Жінка збирала, я поміг привезти і продати горіх», — розповів Владислав Жолонка.
Полтавка Тетяна Кучер зібрала лише чотири відра горіхів цього року. Минулого було 15.
«Свої, на дачі, але цього року дуже мало. Мороз відразу їх прибив, а потім суша. Тож горіхів мало. Затратна, важка (робота – ред.), але уже як пішла на пенсію, тепер можу чистити», — говорить жінка.
На полтавських ринках приймають цілі та лущені горіхи з середини жовтня. Залежно від якості товару кілограм нелущених горіхів можна продати від 20 до 30 гривень, а кілограм лущених коштуватиме до 200 гривень.
«Приїжджають, наприклад, говорять, що дуже багато поморозило. По цінах ми зазвичай стартували від 10, коли мокрий, вологий. Стартували завжди 10-15, потихеньку піднімали ціну. Цього року стартували з 20 гривень. Дуже дорого. А дуже хороший горіх – середня ціна 25. Наприклад, горіх ідеальної якості до 30 гривень коштує. Гарно і лущиться, і середина хороша. З нього ядро, наприклад, коштує 200 гривень. Якщо він білий, хороший», — розповів перепродувач волоських горіхів Раджі Мамішев.
«У нас заморозки були локальні. Тому врожайність трішки менша, ніж, наприклад, у східних регіонах, де заморозків взагалі не було. Весь горіх, який у нас виробляється, у нас їх дуже багато, він використовується як у межах внутрішнього ринку, так і йде за кордон. Майже 58% всього експорту, який йде за кордон. Це країни Євросоюзу. Найбільше у нас купує Туреччина, Франція та Румунія. У нас 95% горіху вирощують приватні господарства. Загалом Україна дуже багата на горіх. Ми на сьогоднішній день посідаємо четверте місце в світі з вирощування горіху. Поступаємось лише Китаю, США та Чилі», — зазначила Наталія Офіленко.
Горіхи використовують у харчовій та медичній промисловості.
«Використовується волоський горіх для виробництва кондитерських виробів. Шкарлупу і перетинки використовують для лікарських препаратів», — додала Наталія Офіленко.
За її словами, загалом протягом останніх років ціна на волоський горіх все ж зменшилась майже на 20 відсотків. Це залежить від умов експорту під час війни.