
Як дізнатись про борг по земельному податку фізичній особі – AgroNews
23.10.2025
В Україні озимою пшеницею засіяно 80% запланованих площ – AgroNews
23.10.2025Промисловий сектор України, попри складні умови, з початку 2025 року демонструє значний приріст у виробництві молока, що стало одним із найкращих показників у світі. Зокрема, у вересні спостерігалося помітне збільшення обсягів надоїв. Проте, як зазначають експерти, попит на молоко-сировину на внутрішньому ринку України та за її межами залишається під тиском через глобальне падіння цін на біржові товари та скорочення експортних можливостей для молочних продуктів. Це створює певні виклики для подальшого розвитку молочної галузі в Україні. Детальніше про тенденції на ринку можна дізнатися на правдоруб.лайв.
Слідкуйте за новинами агросектору у наших інформаційних каналах.
За попередніми даними державної статистики, у вересні 2025 року загальне виробництво молока-сировини господарствами усіх категорій в Україні склало 613 тис. т. Цей показник на 27 тис. т менше (-4%) у порівнянні з серпнем 2025 року та на 2 тис. т менше (-0,3%) відносно вересня 2024 року. У період із січня по вересень 2025 року, обсяги надою в Україні сягнули 5,31 млн т, що свідчить про скорочення на 241 тис. т (-4%) порівняно з аналогічним періодом минулого року. Важливо відзначити, що у вересні 2025 року частка підприємств у загальному виробництві молока-сировини становила 45%, тоді як на господарства населення припадало 55%.
Аналіз показує, що саме підприємства стали рушійною силою зростання, виробивши 279 тис. т молока-сировини у вересні 2025 року. Це на 11 тис. т більше (+4%) порівняно з серпнем 2025-го, і значно більше – на 49 тис. т (+21%) – порівняно з вереснем 2024-го. За перші дев’ять місяців 2025 року молочнотоварні ферми (МТФ) виробили 2,38 млн т молока-сировини, демонструючи зростання на 165 тис. т (+7%) відносно минулорічного періоду. Це підкреслює стійкість та розвиток промислового виробництва молока в Україні.
Водночас, у господарствах населення обсяги надою у вересні 2025 року зменшилися, становивши 334 тис. т молока. Це на 38 тис. т менше (-10%) відносно серпня 2025 року та на 51 тис. т менше (-13%) порівняно з вереснем 2024-го. За січень-вересень 2025 року присадибний сектор виробив 2,92 млн т молока-сировини, що на 406 тис. т менше (-12%) відносно минулорічного періоду. Цей тренд вказує на зміну структури виробництва молока в Україні.
Експерти зауважують, що скорочення обсягів виробництва молока-сировини в Україні відбувається переважно за рахунок присадибного сектора, який поступово втрачає свою ключову роль у молочній галузі. Існує ймовірність, що до 2030 року, якщо особисті селянські господарства не проведуть укрупнення або модернізацію, їхнє молоко буде використовуватися переважно для власного споживання, а не для переробки, що вплине на загальне виробництво молока.
На противагу цьому, промисловий сектор успішно компенсує зниження частки виробництва молока в господарствах населення, демонструючи стабільність та зростання навіть в умовах блекаутів та військових дій. Темпи приросту виробництва молока-сировини в промисловому секторі України з початку 2025 року є одними з найкращих не тільки в Європі, а й у світі. Для порівняння, приріст надою з початку року у США склав +1,7%, у Новій Зеландії – +1,4%, в Уругваї – +4,9%, тоді як у ЄС обсяги виробництва молока-сировини залишаються майже стабільними (-0,1%). Очікується, що у 2025 році понад 90% молока, що надходить на переробку в Україні, буде поставлятися саме з молочнотоварних ферм. Для порівняння, на початку 2009 року це співвідношення між присадибним та промисловим секторами було майже 50/50, що свідчить про значні зміни в структурі молочної галузі.
В Україні спостерігається чіткий тренд на укрупнення МТФ. З початку повномасштабного вторгнення близько 100 молочнотоварних ферм продовжують інвестувати у розширення та модернізацію своєї інфраструктури. Вони активно впроваджують інноваційні рішення у сферах цифровізації, роботизації та автоматизації виробництва, а також вкладають кошти у біогазові станції та сонячну енергетику, забезпечуючи альтернативні джерела електроенергії для стабільного виробництва молока під час можливих перебоїв у електропостачанні.
Завдяки цим заходам відбувається рекордне зростання продуктивності корів у промисловому секторі України. Якщо в країнах ЄС середнє зростання продуктивності корів за останні три роки коливалося від 1,5 до 2,5%, то українські МТФ змогли збільшити продуктивність своїх корів на вражаючі 20%. У 2025 році очікується, що продуктивність корів на МТФ досягне не менше 8,3 тис. кг молока на корову на рік. Також значно покращилися показники якості готової продукції. Якщо у 2014 році в Україні вироблялося лише 9,2% молока екстра ґатунку, то за останнє десятиліття цей показник зріс до 62%, що свідчить про високу якість виробництва молока.
Тенденція укрупнення МТФ в Україні зберігається, незважаючи на руйнування великих сільгосппідприємств у Запорізькій, Херсонській та Донецькій областях. Протягом 2022-2025 років молочна галузь втратила 472 ферми. Отже, лише великі та сучасні МТФ можуть забезпечити стабільність та ефективність виробництва молока. Ферми з поголів’ям понад 1 тис. корів змогли зберегти свої виробничі позиції, попри значні втрати після початку війни, що є прикладом стійкості українського сільського господарства.
Географія виробництва молока в Україні зазнала певних змін внаслідок бойових дій. Зокрема, молочний сектор прикордонних Сумської, Харківської та Чернігівської областей (які раніше входили до топ-5 виробників молока) зазнав великих збитків. За січень-вересень 2025 року обсяги надою на МТФ скоротилися у Запорізькій області (-9%), Дніпропетровській області (-7%) та Сумській області (-4%).
Виробництво молока поступово зміщується з десяти найбільш постраждалих від війни східних і південних областей (які раніше виробляли 42% сировини) у більш безпечні Вінницьку, Житомирську, Хмельницьку та Тернопільську області. Ці регіони за останні два роки продемонстрували найвищий приріст поголів’я, оскільки туди переїжджають підприємства з прифронтових зон. Сукупні обсяги надою на МТФ у Вінницькій області вже перевищили позначку у 200 тис. т за результатами дев’яти місяців 2025 року. Тернопільська область вражаюче втричі збільшила виробництво молока на МТФ за останні шість років, підтверджуючи нові центри розвитку молочної галузі.
Серед стримуючих чинників, які можуть перешкоджати подальшому нарощенню виробництва молока-сировини сільгосппідприємствами, є зниження світових цін на біржові товари, слабкий внутрішній попит та зменшення поставок на зовнішні ринки. Ці фактори призводять до зниження закупівельних цін на молоко, що зменшує мотивацію для інвестицій у виробництво молока.
На жаль, за існуючого рівня цін на біржові продукти навіть відновлення поставок до ЄС за новими квотами з 29 жовтня не зможе істотно змінити ситуацію на ціновому ринку сирого молока, що створює додаткові виклики для фермерів і виробників молока в Україні.
Лідерами за обсягами надою залишаються Чернігівська, Київська, Черкаська та Полтавська області, які утримують понад 50% усього поголів’я країни та виробляють понад 53% молока. МТФ зі звільнених від російських окупантів Київської, Чернігівської та Харківської областей успішно відновили виробничі показники та підтримують високу якість продукції, попри постійні обстріли та втрату понад 50% поголів’я корів. За січень-вересень 2025 року найбільший приріст обсягів виробництва молока-сировини показали сільгосппідприємства у Закарпатській (+25%), Хмельницькій (+22%), Львівській (+22%), Харківській (+16%) та Волинській (+14%) областях відносно минулорічного періоду. Це свідчить про адаптацію та розвиток молочної галузі в різних регіонах України.
У січні-вересні 2025 року близько 55% молока-сировини було вироблено сільгосппідприємствами в наступних ключових областях:
- Полтавська область – 357,9 тис. т;
- Черкаська область – 290,6 тис. т;
- Хмельницька область – 234,7 тис. т;
- Вінницька область – 212,7 тис. т;
- Чернігівська область – 211,4 тис. т.
Перегляди: 64