
Через відсутність українського зерна польські перевізники зазнають збитків
30.07.2025
Експерти розповіли, чи можуть сусіди змінювати межі своїх суміжних ділянок за згодою
30.07.2025
На Сумщині, попри нетиповий для баштанних культур клімат, у селі Беседівка вже другий рік поспіль збирають урожай кавунів. На двох гектарах землі їх вирощує місцевий фермер Петро Постіл. Загалом його господарство обробляє майже 3 тисячі гектарів землі. Цього року чоловік вперше спробував висадити й дині, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Соковитими кавунами та динями з дідусевого поля любить ласувати шестирічний Володя. Хлопчик каже: мріє стати фермером і вже допомагає родині вирощувати баштанні: «Сіяли, поливали. Поливаю квіти бабусі, допомагаю саджати. Колись я і картоплю допомагав викопувати. В школу піду через місяць».
Вирощування кавунів — справа не з легких, говорить працівниця господарства Оксана Проценко. Серед щоденних викликів, каже, несприятлива погода і зайці, які обгризають плоди:
«Я працюю на кавунах 2 роки. Щоб виростити кавуни, потрібно докласти чимало зусиль. Ми вирощуємо їх з теплиці, з насіння. Потім розсада, яку пересаджуємо в ґрунт. Доглядаємо, поливаємо. І любов треба, щоб з любов’ю воно вирощувалось. З дев’ятої години в нас починається робочий день. Доглядаємо за кавунами, сапуємо, поливаємо. Врожай радує нас, вага найбільшого кавуна — 14 кілограмів 700 грамів».
Як дізнатися, що кавун уже стиглий, пояснив працівник господарства Олександр Ярема: «Отут по огудині, по оцих вусиках, коли вони сухі, 2-3 хоча б, то він спілий. Отут є ще жовта плямочка, коли вже темно-жовтий колір, то гарний має бути, солодкий. По звуку ще можна визначити: придавити, як тріщить — має бути солодкий, добрий кавун».
Підприємець Петро Постіл розповідає: цього року баштанними засадили два гектари. Серед вирощеного — кілька гібридів кавуна і вперше — дині.
«Знаходимось на полі з кавунами першої висадки. Талісман — даний гібрид тут. Висадили у двадцятих числах квітня під термос і сьогодні самі перші в області на десяте липня виростили перші кавуни», — ділиться Петро Постіл.
Частину врожаю реалізують, решту — роздають.
«Ми стоїмо на полі другого терміну посіву — в кінці травня висадили з теплиці кавуни. Сьогодні вони в прекрасному стані, є до 10 кілограмів. Тонн 5 продали вже, роздаємо дуже багато. Ранній строк висіву був, висадки кавуна, то врожайність не дуже велика, тут буде більша врожайність. Якщо все добре, плануємо отримати тонн 40-50. Дякуючи Богу і нашим захисникам, ми змогли виростити на нашій Сумській землі кавуни», — говорить підприємець.
Окрім баштанних, у господарстві вирощують зернові, кукурудзу, помідори та огірки — частину під плівкою. Усе, каже фермер, тримається на любові до землі та родинних цінностях.