
ВКФ: Компенсація за землі під фортифікаціями – важливий крок
08.10.2025
Рада не підтримала надання фермера Олександра Гордієнка звання Героя України
08.10.2025
Українська груша цього року стане дефіцитним товаром. Через травневі морози, які знищили 10% садів, фермери Вінниччини збирають менше фруктів, але розраховують на вищі ціни. Загалом в області груші вирощують на 250 га. Про це розповів генеральний директор корпорації «Вінниця-Садвинпром» Сергій Бойчук, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
У саду фермерського господарства «Іванівська калина», що в селі Іванів Хмільницького району, закінчують збір урожаю груш. Сад тут плодоносить третій рік, розповів головний агроном господарства Вадим Розпотнюк. На 14 гектарах вирощують три сорти. За словами чоловіка, сезон важкий, бо травневі морози знищили частину цвіту.
«Цього року це у нас були аномально низькі температури в період цвітіння. Якщо говорити про урожай, то 40 відсотків втрати. Якщо говорити по сортах, то «ноябрська» – це буде близько 30 тонн з гектара цього року. За «яблунівську», то півтори тонни з гектара — це не врожайність. І «Олеся» — це буде, мабуть, десь 5 тонн з гектара. Це низький показник», — розповів Вадим Розпотнюк.
За його словами, через складні погодні умови фермери змушені були збільшити витрати на обробку саду.
«Собівартість виробництва цьогорічної груші на 30% вища, ніж минулого року. Ми використали набагато більше препаратів для боротьби з несприятливими погодними умовами. Це дало менший урожай, але хоч якийсь. Врожай, який економічно виправданий».
Попри втрати, сказав Розпотнюк, фермери сподіваються на високі ціни. Цьогоріч українська груша буде дефіцитною.
«Ринкова ціна покаже, як він відображується. Але є прогнози, що ціна на груші в Україні буде досить високою. Якщо минулого року була середня ціна фермерська 50 гривень в момент реалізації сховища, то цього року ця ціна гривень, я думаю, 70 вона має бути. Цього року ми продаємо весь урожай з саду», — розповів головний агроном.
За словами головного бригадира Володимира Богачука, у саду працюють 23 людини.
«За день ми збираємо 15 тонн грушки. Ми зібрали «ноябрську», закінчили збір, сьогодні приступили до «Олесі». Ну, і залишилося нам ще буквально трошки закінчити яблунівську. Весь удар ми сьогодні вдарили на «Олесю». На сьогодні людей для цієї роботи нам достатньо. У нас сьогодні на одній бригаді працюють 10 людей, на іншій — 9. Ну і по верхах — там достатньо чотири людини», — розповів Володимир Богачук.
Збір і фасування контролює бригадирка Тетяна Гончарук. З її слів, команда працює вже другий тиждень, але через дощі терміни затягнулися.
«Погода має велике значення. Сьогодні тепло одягнуті. І достигає грушка швидше, і проходить швидше збір. Збираємо червону грушку «Олесю». В нас команда. Люди працюють. Одні викладають, інші рвуть, слідкують за сортом. Усю грушу ми сортуємо в окремі контейнери. Є для першого сорту, другого і третій — трохи нижчий сорт. Зразу видно: ось подивились — велика, а то вже трохи гірша — другий сорт, то в крайній контейнер».
Щоб не пошкодити плоди, усе роблять вручну.
«Це сезонна робота. Беруть мене на другий сезон. Мені подобається. Можна щось заробити. Груша чудова. Того року збирали. Щоб був корінчик. Груші багато не класти, щоб не прибилась. Не зривати без корінчика. Бути обережним і акуратним», — сказала робітниця Галина.
Робітниця Олена Софіна розповіла, що з одного дерева зривають кілька десятків груш, і кожна з них має бути з плодоніжкою.
«Поки одні рвуть, то ми забираємо відра і сортуємо в контейнерах. Більша, менша. І якщо якийсь брак, то відкладаємо. Це перший сорт. Найбільша. З п’яти контейнерів в нас чотири — це велика і один – на другий сорт», — розповіла Олена.
Після збору з нижніх гілок робітники переходять на верхівки. Там, за словами робітниці Алли Палящі, плоди більші й кращі.
«Одна бригада йде по низу, а ми — по верху. Отак беремо її, і щоб вона була з цим хвостиком. І обережно кладемо. По верхах майже весь перший сорт. Груша велика, гарна. Урожай зверху кращий ще й тому, що були складні умови», — сказала Алла Паляща.
Зібрані груші сортують у контейнери й тракторами везуть до місця відвантаження.
«Моя функція і мого трактора — волокти ці теліжки з грушками і доставляти на місце збору. Там вивантажую. Дивлюсь, куди під’їхати, щоб носили в руках відра. Вивантажили і далі відвожу. Залежно від урожайності, я роблю за день 5-6 ходок. Весь урожай везу на місце вивантажування», — розповів тракторист Володимир Семчик.
Збір плодів планують завершити до кінця тижня.
Перегляди: 9




