
Аграрний ринок: чому зростають ціни на помідори в Україні?
25.10.2025
В Україні зріс експортний попит на ячмінь – AgroNews
25.10.2025
Російські удари по енергооб’єктах та логістиці України можуть призвести до серйозних перебоїв з електропостачанням. А це означає не лише темні вечори та холодні квартири, а й відчутне випробування для харчової промисловості, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Найбільше зростання цін очікується на товари, виробництво або зберігання яких потребує постійного електропостачання. Експерти прогнозують подорожчання від 10 до 30% залежно від тривалості відключень світла.
Під загрозою — молочна продукція, м’ясо, яйця та хліб, адже вони залежать від безперервної роботи холодильного та виробничого обладнання.
Виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова заспокоює, що «борщовий набір, якщо й подорожчає, то незначно — пару гривень, які особливої погоди споживачам не зроблять. Україна має відкриті кордони й активно імпортує овочі».
Важлива причина зростання цін в минулий сезон блекаутів – використання генераторів під час відключень. Пальне для них автоматично закладається у вартість продукції.
Масштаб цінового зростання напряму залежить від графіків відключень. Якщо світло вимикатимуть на кілька годин тричі чи чотири рази на тиждень – продукти зростуть у ціні не більше ніж на 7%. Але якщо відключення триватимуть по 8 годин щодня, подорожчання може сягнути до 30%.
Під час попередніх блекаутів саме молоко, м’ясо, яйця та хліб дорожчали на 10-30% залежно від того, скільки годин на добу не було світла та наскільки активно підприємства користувалися генераторами.
Більш оптимістичні прогнози дає Олександр Охріменко, експерт з економічних питань. Він розповів про поточну ситуацію у харчовій промисловості: «Раніше удари по українській енергетиці, перебої з електроенергією – це була б трагедія. Зараз не дуже».
Експерт пояснює це тим, що великі компанії навчилися адаптуватися до енергетичних викликів. Багато з них встановили власні генератори або перейшли на альтернативні джерела енергії.
«Багато підприємств харчової промисловості мають своє автономне енергетичне забезпечення. Причому деякі виготовляють енергію із відходів. Якщо це маленький виробник, то в нього можуть бути проблеми. А у великих виробників зараз проблем з енергією не існує», – запевняє Охріменко.
Ще одна можлива причина подорожчання – удари глави рф по залізничній та транспортній інфраструктурі. Втім, Оксана Руженкова не вважає, що удари по залізниці суттєво вплинуть на продовольчі ціни: «Ми фактично не возимо продукти з-за кордону залізницею, оскільки більш доступним є автоперевезення, відтак вплив буде несуттєвим».
Експертка також звернула увагу на роль імпорту в стримуванні цін. Україна активно закуповує молочну продукцію в Європі, де ціни адекватні або навіть дещо нижчі за українські. Польща лідирує по поставкам, не пасуть задніх Німеччина, Франція та Нідерланди.
«Україна не скорочує імпорт молочки. Навіть якщо у нас корови менше дояться на осінь і зиму, і власний виробник би хотів підняти ціну на продукцію, проте зробити цього не зможе через прийнятні ціни на продукцію в Європі», – пояснила Руженкова.
Окрема ситуація складається з куркою та м’ясними виробами. Оксана Руженкова пояснила, що обмеження по постачанням курятини в Євросоюз з України через перегляд квот скоротилося і це матиме вплив на внутрішній ринок. В Україні до війни працювало близько 100 птахофабрик. Переважна більшість з них наразі орієнтується на попит в середині країни.
«Вони так само будуть потерпати від електроенергії. У разі дуже складної ситуації, вони скорочуватимуть поголів`я птиці. А якщо не встигнуть цього зробити, скидатимуть ціну на продукцію. Якщо світло вимикатимуть ще й в магазинах, то зрозуміти хто саме піднімає вартість продукції без втручання регуляторних органів буде складно. У будь-якому випадку ТОП-3 виробників курятини (МХП, «Агро-Овен» та Avesterra Group) зможуть забезпечувати і українського споживача, і зарубіжного. Головне, щоб власний покупець встигав купувати м`ясо і споживати до відключень світла», – зазначила експертка.
За її словами, якщо і буде подорожчання курятини, воно буде в межах 5-7 гривень, максимум 10 гривень. Найвищі ціни на продукти слід чекати під Новий рік та Різдво.
Експертка звернула увагу на роль державного регулювання в стримуванні цін. Зокрема Антимонопольний комітет України (АМКУ) вже має досвід втручання в ціноутворення під час кризових ситуацій.
«Досвід показує, що минулого року дуже непогано розібрався АКМУ з виробниками курячих яєць. Під час covid регулятор дуже чудово підрівняв і виробників, і торгівельні мережі. Думаю, що якщо когось із наших ланцюгів поставки до споживача трішечки «занесе», то уряд встигне їх підрівняти», – зазначила Руженкова.
Єдиний спосіб уникнути різкого стрибка цін – забезпечити стабільне електропостачання взимку. Якщо енергосистема витримає навантаження і відключення будуть короткочасними, подорожчання буде мінімальним.
При цьому Оксана Руженкова підкреслює роль відкритих кордонів у стримуванні цін: «Експортно-імпортні процеси не зупиняються. Вони однозначно впливатимуть на ціни на внутрішньому ринку. Навіть якщо будуть дещо сильно підвищені ціни, це буде не настільки критичним, щоб споживачі затягли паски і відмовилися від товарів із продовольчого кошика».
Фахівці радять українцям уже зараз готуватися до можливого подорожчання продуктів взимку. Варто зважено планувати сімейний бюджет з урахуванням можливих змін у вартості продуктів.
Перегляди: 150




