
В Україні зріс експортний попит на ячмінь – AgroNews
25.10.2025
Як поділити земельну ділянку між спадкоємцями – AgroNews
25.10.2025Незламна стійкість та надзвичайна відданість своїй справі — ось що вирізняє українських фермерів, які продовжують розвивати свій агробізнес навіть у найскладніших умовах. Попри загрози повномасштабного вторгнення та постійні виклики, вони ставлять амбітні цілі та впевнено їх досягають. Яскравим прикладом такої незламності є ТОВ «Джмелик» із Сумщини, для якого перший день великої війни став точкою відліку нової, суворої реальності, як часто повідомляють актуальні новини, що можна знайти на Правдорув.Лайв.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Уже ввечері 24 лютого 2022 року окупанти перебували на території Андріяшівської громади, де розташоване господарство «Джмелик». Проте, завдяки мужності та рішучості, підприємство вдалося зберегти та захистити.
Сьогодні громада офіційно є деокупованою територією, а «Джмелик», долаючи всі труднощі, продовжує працювати та розвивати обрані напрямки. В господарстві успішно поєднують традиційні методи та сучасні технології виробництва. Починаючи з вирощування зернових культур, таких як пшениця, гречка, кукурудза, соя, підприємство розширило свою діяльність, включивши садівництво та птахівництво. Керівниця фермерського господарства Наталія Романенко наголошує на послідовному впровадженні принципів соціальної відповідальності бізнесу, що є ключовим для стійкості агрофірм в Україні.
Історія «Джмелика» бере свій початок у 2014 році саме з вирощування зернових. І досі зернові культури є важливою частиною їхнього виробництва. Водночас, паралельно розвивається яблуневий сад та сучасне птахівництво. З огляду на практичну доцільність, підприємство активно взялося за розвиток перероблення, налагодивши виробництво соків та іншої продукції з власного врожаю, що є чудовим прикладом ефективного агробізнесу на Сумщині.
Наразі фермери з Сумщини обробляють 117 гектарів землі, з яких 42 гектари займає високопродуктивний яблуневий сад. Ці угіддя розташовані лише за 10 кілометрів від траси Суми-Київ. Для підживлення ґрунтів у господарстві застосовують передову техніку, зокрема розкидачі мінеральних та органічних добрив Ditta-Seria. Сад ще досить молодий, як зазначає Наталія Романенко.
«Половина нашого саду, а це 21 гектар, висаджена за шпалерно-карликовою системою, яка забезпечує високі показники скороплідності та значну врожайність. Цьому саду лише чотири роки. На іншій площі ростуть яблуні на напівкарликових підщепах. Якщо порівнювати з карликовими деревами, то в цій частині саду товарні плоди ми отримаємо пізніше, але плодоношення цього саду триватиме значно довше», – зазначає очільниця господарства, підкреслюючи стратегічне планування в садівництві України.
У саду вирощують яблука близько десяти популярних сортів, серед яких Джона Принц, Луна, Моді, Ред Топаз, Сіріус, Супер Чіф та Флорина, що дозволяє розширювати асортимент для переробки яблук.
Зрошення саду здійснюється шляхом індивідуального крапельного поливу, що є ефективним методом для збереження води. Воду для поливу беруть з каскаду спеціально організованих ставків. До початку повномасштабного вторгнення підприємство активно працювало над автоматизацією зрошувальної системи саду. Проте через війну ці роботи довелося призупинити. Нині полив у саду функціонує, однак деякі опції, такі як повне управління та контроль, ще потребують удосконалення, що є типовим викликом для фермерства під час війни.
Вторгнення агресора у 2022 році суттєво позначилося не лише на окремих процесах, а й на всій діяльності підприємства. На певний час фермери були змушені призупинити роботу. Наймані працівники з інших областей, які на той час проводили обрізування саду, були змушені повернутися додому, у безпечніші місця. Таким чином, важливі процеси зупинилися.
Протягом 2022 року засновники підприємства та їхні рідні увесь догляд за садом здійснювали самотужки. Насадження захищали від шкідників, обробляли від бур’янів та поливали, докладаючи максимум зусиль, щоб зберегти його на майбутнє. І попри небезпеку та труднощі, це таки вдалося зробити: нині молодий сад росте, розвивається та радує врожаєм, підтверджуючи стійкість агрофірм.
Водночас, у «Джмелику» активно розвивають напрямок перероблення продукції. На території господарства зведено сучасну виробничу будівлю, що містить 10 холодильних камер, кожна з яких розрахована на зберігання 100 тонн продукції. Це дає змогу ефективно зберігати зібраний врожай, включно з органічною продукцією.
У виробничому приміщенні також діють цехи, де встановлене високотехнологічне обладнання для перероблення продукції. Загальна площа виробничих приміщень становить 368 квадратних метрів, розташованих на трьох поверхах. Тут «Джмелик» використовує сучасне обладнання європейських брендів, що забезпечує високу якість переробки яблук та інших продуктів.
«Торік у січні ми успішно запустили лінії виробництва та пакування яблучного соку прямого відтискання. Завдяки грантовим коштам від Міжнародної організації з міграції, а також власним інвестиціям, ми придбали обладнання для виготовлення яблучного оцту та пюре. Уже визначили наш наступний крок: розширити асортимент продукції та запустити виробництво джемів, повидла, а також пюре з яблук для кондитерського та хлібобулочного виробництва. У подальших планах є ще більше розширення асортименту продуктів з яблук. Маємо намір виготовляти чипси, пастилу, набори для узварів та інші продукти. Уся продукція ТМ «Джмелик» відповідає найвищим вимогам міжнародного стандарту безпеки харчових продуктів та має сертифікати ISO 22000», – розповідає Наталія Романенко про плани агробізнесу Сумщини.
Влітку 2023 року на підприємстві започаткували ще один перспективний напрямок діяльності, відкривши перепелину ферму, де наразі утримують 65 тисяч дорослих птахів та 20 тисяч молодняку. Усі процеси на фермі автоматизовані. Є власні інкубатори, а приміщення для вирощування молодняку обладнані сучасним освітленням, вентиляцією та обігрівом. Це демонструє інновації у птахівництві перепілок.
Наразі цей напрямок впевнено розвивається з метою збільшення кількості птахів до 100 тисяч. Годують перепелів спеціальними комбікормами, що містять усі необхідні амінокислоти та вітамінно-мінеральні компоненти. Для власних потреб у «Джмелику» діє виробництво комбікорму із зібраного на полях господарства врожаю. У господарстві досі вирощують зернові культури: пшеницю, кукурудзу, гречку, сою – що є базою для якісного корму.




