
експерт розповів про сучасні канали збуту – AgroNews
12.12.2025
Уряд затвердив зміни в наданні підтримки виробникам риби на деокупованих територіях
12.12.2025
Родина Фурсових переїхала зі столиці до села Кислівка, що на Київщині, щоб працювати на своїй землі. Тут вони заснували ферму «Молочна крапля», де нині мешкає не один десяток кіз. Про це повідомляє Таращанська міська рада у Facebook.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Зазначається, що за десять років із однієї кози родина виростила власне стадо. Але впродовж року це число змінюється: під час розмноження останній рік було 50 голів.
Сьогодні у «Молочній краплі» – 23 голови худоби, з них 14 дійних. Породу обирали не наосліп – англонубійська, з найвищим у світі вмістом білку й жиру в молоці. Саме таке молоко найкраще підходить для сироваріння.

«Наші кози живуть краще, ніж ми. Усе їм! Ми лишень підпаски при них», – жартує Вадим Фурсов.
Вадим і його дружина пішли шляхом 100% натурального сироваріння. У їхніх сирах – лише молоко. Закваска – теж із цього ж молока. Фермент – натуральний. «Все, як робили наші предки», – пояснює Вадим.
Щодня Вадим із дружиною виробляють до трьох кілограмів твердого сиру. І додатково сироватку переробляють.
«Моя дружина доїть кіз швидше за доїльний апарат! Усе, що я тут розповідаю, – її ідея. Я тільки допомагаю», – усміхається він.
Вадим вважає, що коза – майбутнє українського молочного господарства: «Поголів’я корів у приватних домогосподарствах стрімко скорочується. А коза – то порятунок. Простіша в утриманні, витривала, завжди знайде що їсти».

Щодо планів на майбутнє, то найважливіше – енергоефективна сироварня і власна кормова база. Щороку фермери продають до 30 козенят. Їхні «нубійці» вже освоїли Київщину й частину Черкащини.




